Pages

28 October 2006

Koliko košta NIP

Guverner Jelašić kaže da će u 2007. brinuti samo o svom poslu, smanjivanju inflacije. I u pravu je. Ali monetarna politika će imati zadatak da smanji uticaj ekspanzije javne potrošnje usled NIP-a, a to će moći samo uz veoma velike kamatne stope.

NIP je 7.5% GDP-a za jednu i po godinu, ili oko 5% godišnje. To znači toliko javne potrošnje umesto produktivnije privatne. Ali posredni efekat, preko kamatnih stopa koje će Narodna banka morati da povećava da bi se neutralisala novčana masa i kontrolisala inflacija, značiće još i dodatno smanjenje privatnih investicija.

A ako kamatne stope rastu, raste i kurs dinara, što nervira izvoznike. Jelašić će biti pod velikim pritiskom da olakša monetarnu politiku.

2 comments:

Anonymous said...

to sve pod predpostavkom da jelasic ostaje guverner....

Anonymous said...

Nisam bas siguran... Mislim, 7.5% GDP-ja koji ce se potrositi na NIP nije "uzeto" od privrede putem poreza, nego su rezultat privatizacije, tako da mislim da ne stoji teza da ce "za toliko biti manje privatne potrosnje". To bi bilo tacno da je inicijalna ideja bila da se te pare spiskaju na penzije, subvencije i plate (privatnu potrosnju). Medjutim, mi smo bili protiv toga, zar ne?

To ne znaci da je NIP dobar, nego samo da je sam nacin finansiranja NIP-a (privatizacija) drugaciji od redovnih rashoda (porezi) i da zato moze da ima drugacije posledice.

Verovatno bi idealno bilo da se te pare "sterilisu" vracanjem spoljnog duga, a da se kao rezultat toga smanje porezi. Ali, kome bi to donelo glasove na izborima???