Pages

18 August 2006

Friedman

Ovo piše Milton Friedman u emailu Gregu Mankiwu:

Zaključio sam da su centralni bankari fenomenalni u bacanju prašine u oči ekonomistima. Naveli su nas da verujemo da je održavanje stabilnosti cena veoma težak zadatak koji zahteva veliku mudrost najiskusnijih bankara i biznismena. Ali lakoća kojom su Novi Zeland, Australia, V. Britanija, itd. smanjile inflaciju i održavaju relativno stabilne cene pokazuje da to možda i nije tako težak posao i da ekonomksi ciklusi nikad i nisu nastajali zato što je bilo jako teško održavati stabilne cene, nego zbog grešaka centralnih banaka koje su dovodile do nestabilnosti cena.

Upravo tako. Uvek sam se pitao šta rade svi oni ljudi u centralnim bankama. Suština održavanja stabilnosti cena je ne štampati previše novca i tu je kraj. Veliko je olakšanje to čuti od Friedmana. U nastavku pisma Friedman kaže da se i dalje zalaže za ukidanje centralnih banaka i konstatni porast novčane mase po fiksnoj stopi.

Inače o značaju Miltona Friedmana najbolje govori sam Greg Mankiw, harvardski profesor koji je 4 godine bio glavni ekonomski savetnik Bele kuće, u prvom mandatu Busha mlađeg:

Za klasično liberalnog, primenjenog makroekonomistu poput mene, dobiti email od Miltona Friedmana je isti kao osećaj koji je Mojsije imao kada ga je Bog potapšao po ramenu da prenese mudrost narodnim masama.

3 comments:

Slaviša Tasić said...

Originalno je Friedman predlagao da ili novcana masa bude konstantna a cene opadaju, ili da novcana masa raste po konstantnoj stopi a da nivo cena bude stabilan; njemu je to bilo svejedno (možda se nećeš složiti da to i jeste svejedno). A zašto se posle odlučio da propagira drugo rešenje, tj. stabilne cene a rast novčane mase, verovato samo iz praktičnih razloga, jer je to bilo lakše prodati...

Da stabilne cene mogu biti uzrok ciklusa se ne slažem, jer čak iako se prihvati da ciklusi nastaju zbog promena u relativnim cenama, onda te promene mogu nastajati i kada cene opadaju ili rastu, pa i kada imaš zlatni standard. Austrijska teorija poslovnih ciklusa je komplementarna ili poboljšana verzija Friedmanovog monetarizma, a nije obavezno u suprotnosti sa njim.

Anonymous said...

"Veliko je olaksanje ovo cuti od
Friedmana"... Pa ti si prijatelju sedeo na usima onda... Friedman u svojoj 90 godina dugoj karijeri ni o cemu drugom i ne prica :)

Slaviša Tasić said...

vise sam se bavio hortikulturom...