Pages

13 July 2006

Terorizam

Hezbolah je islamo-fašistička organizacija u Libanu, koju libanska vlada ne može da kontroliše, jer je država krhka (posle opšteg građanskog rata vlada se sastavlja po ključu hrišćani - šiiti - suniti), i zato što Iran sponzoriše Hezbolah.

Pošto je Hezbolah na jugu gde je najjači oteo dva izraelska vojnika, Izrael je kao odgovor bombardovao civilni aerodrom u Bejrutu i ubio nekoliko desetina civila. Izrael pogrešno misli da će na taj način naterati Libance da učine nešto protiv Hezbolaha. Ne samo da je to prekomerna upotreba sile (slično npr. zločinu Miloševića na Kosovu), i to nad civilnim ciljevima, nego je i logika potpuno pogrešna: ovim se Libanci samo navode da podrže Hezbolah (uključujući i libanske hrišćane i muslimane koji su tamo liberalni), a da Izrael vide kao agresora.

Buš je izjavio da je Izrael ima pravo da se brani, a i ostale zapadne vlade izgleda da misle da je to što Izrael radi u redu. Izgleda da je terorizam postao ključna reč koja može da opravda sve. Isto tako su mnogi mediji sada na strani Zidana kome praštaju udaranje Matterazzija glavom u finalu SP, zato što mu je Matterazzi navodno rekao da je terorista.

2 comments:

Anonymous said...

da i ti si primetio... kada sam cuo da je hezbolah oteo dva vojnika rekao sam da ce izrael sada morati da bombarduje bejrut da bi bili konzistentni sa svojim akcijama u gazi.. ovo je slippery slope... prejako su odreagovali prvi put, sada vise nema povratka... bar tako razmislja olmert koji i dalje mora da se dokazuje, posto je tek par metara premijer...

Da je glupo glupo je... ali principijelna izraelska vlada posle napada na gazu nije imala mnogo izbora.... bilo bi interesantno videti reakciju na otmicu tri vojnika od strane sirijskih terorista... Tada aerodromska pista ne bi bila jedina meta...

Anonymous said...

PS
jos bolja reakcija zidanove keve koja je trazila mazzeratijeva muda na tanjiru...

mislim da je to bio sjajni PR momenat... Ameri koje poznajem konacno misle da fudbal nije sport za devojcice...