Pages

10 July 2006

Implikacije metodološkog individualizma na karijeru Zlatana Ibrahimovića

Italija je prvak sveta u fudbalu, a u isto vreme je pred fudbalskim tribunalom tužilac zatražio kazne za najveće italijanske klubove - premeštanje Juventusa u Seriju C, a Milana, Intera i Fiorentine u Seriju B. Vode se rasprave da li ih treba u seriju B ili C, ili im oduzeti bodove, ali su svejedno svi na pogrešnom putu.

Klubovi su kao i firme. Ako je neko odgovoran za nameštanje utakmica kaznu treba da snosi lično. Pošto je klupski fudbal između ostalog biznis u koji su uključeni igrači, gledaoci, vlasnici, sponzori i sportske kladionice, nameštanje utakmica je isto što i prevara u nekom drugom biznisu. Međutim, za prevaru se ne terete cele firme tako što im se naredi da prodaju po nižim cenama ili im se lokacija izmesti iz centra grada, već samo odgovorni pojedinci. Direktor Juventusa Moggi je očigledno nameštao utakmice, a ako se to i dokaže onda njega i ostale umešane treba samo krivično goniti.

Ekonomski gledano, fudbalski klub nije jedna celina koja može nekako biti cela kažnjena - klub je, kao i firma, splet ugovora. Kažnjavanje celog kluba ima velike negativne eksternalije na sve koji nekako imaju interesa u klubu. Kazna za klub kao takav je istovremeno i kazna za sve igrače pod ugovorom, koji će biti primorani da igraju u drugoj ili trećoj ligi. Kao i za sponzore sa važećim ugovorima kojima se vrednost kao i igračima umanjuje, iako nikako nisu bili umešani u prevare.

4 comments:

Anonymous said...

U pravu si kada kazes da ce kaznjavanjem kluba kaznu snositi i pojedinci koji nisu direktno odgovorni. Ipak mislim da su ove kazne neophodne da bi 'motivisao' klubove da postuju pravila igre. Klubovi bi mogli da postave irelevantne likove koje bi placali da snose svu zakonsku odgovornost dok bi veliki igraci mogli da diriguju iz senke, bez straha da rizikuju ista vise od licne odgovornosti svojih zaposlenih.
Drugim recima, sta bi osim morala, nateralo klubove da postuju pravila igre ukoliko je verovatnoca da budu uhvaceni x kazna <= benefitu od prevare.

Slaviša Tasić said...

Pa mislim da ne treba klubove naterati ili motivisati da poštuju pravila, nego pojedince. Ne verujem u postavljanje tih irelevantnih likova koji bi snosili odgovornost umesto vlasnika, jer oni bi morali ili da budu mnogo naivni ili da svesno učestvuju u tome. U oba slučaja zaslužuju dobru kaznu, pa je i za njih jasna krivična odgovornost bolja motivacija od preseljenja celog kluba u treću ligu. Siguran sam da ti ne bi pristao da radiš te stvari za vlasnika nekog kluba; ili ako i bi, onda znaš sta radiš i koje su posledice.

Anonymous said...

Kazne postoje i kao preventiva. Za ozbiljne prekrsaje treba imati ozbiljne kazne, u suprotnom veca je verovatnoca da se pravila nece postovati. Ako to znaci da ce posledice snosti i Zlatan Ibrahimovic koji zaista nije imao nista sa tim, so be it. I zaposleni u preduzecima snose posledice kada fima izgubi veliki slucaj (manje benefita, mozda otpustanje), deonicari pogotovu iako mali deonicari sigurno ne uticu na politiku firme. Da li fudbal treba da bude izuzetak jer je najvaznija sporedna stvar na svetu? Vidim da cemo na jesen gledati derbi Juventus - Zvezdara.

Slaviša Tasić said...

Dobra poenta da i zaposleni dele sudbinu firme i da fudbal ne treba da bude izuzetak. Sa druge strane kazne firmama su novčane, ne ovo preseljenje u niži rang... Možda je meni samo žao Zlatana.