Pages

23 June 2006

Kad se treba roditi

Steven Levitt sa Univerziteta u Chicagu izračunao je da su fudbaleri koji igraju na Svetskom prvenstvu uglavnom rođeni u prvoj polovini godine. Polovina igrača engleske reprezentacije je rođena u januaru, februaru, ili martu, dok na drugu polovinu otpada preostalih devet meseci. U raznim mlađim selekcijama Nemačke, 52 igrača su rođena u prva tri meseca u godini, a samo 4 u poslednja tri meseca.

Levitt to objašnjava time što su dečje selekcije podeljene po generacijama, tako da su dečaci rođeni ranije u godini jači i razvijeniji od onih koji su rođeni kasnije. Treneri ne obraćaju pažnju na mesec rođenja, tako da igrači koji su u toj generaciji bolji onda budu selektirani dalje, i tako sve do A reprezentacije. (Link za članak je ovde, ali zahteva besplatnu registraciju.)

Levitt je inače postao popularan ovakvim radovima, a 2003. dobio John Bates Clark nagradu za najboljeg američkog ekonomistu mlađeg od 40 godina. Ovu nagradu je teže dobiti od Nobelove jer se dodeljuje jednom u dve godine, i uvek samo jednom dobitniku. Njegovi radovi se svode na traženje međuzavisnosti između naizgled potpuno nepovezanih pojava. Na primer, u bestseleru Freakonomics, on tvrdi da je smanjenje krinimala u Americi tokom 1990-ih godina posledica odlukeVrhovnog suda iz 1973 da se dozvoli abortus. Neželjena deca su manje čuvana i imaju tendenciju da postanu kriminalci, a manje takve dece u 1970-im je značilo manje kriminala u 1990-im.

Meni je ipak teško da poverujem u ovu fudbalsku priču, jer mala razlika u fizičkoj snazi ne može da nadomesti ogromni talenat koji je potreban da bi se kasnije igralo na nivou reprezentacije. A da to nije Srbija i Crna Gora. Sa druge strane, brojke su ubedljive.

3 comments:

Anonymous said...

U pravu si, jednom u dve godine je redje nego jednom godisnje, ali tvoj tekst predlaze da se Johnova nagrada daje americkom ekonomisti dok se nobelova daje i svedjanima. Dakle, ne mora da znaci da je teze dobiti Johnovu nagradu nego nobelovu sobzirom da ima vise americkih i svedskih ekonomista nego samo americkih.

Anonymous said...

Slavisa kakva je ovo cenzura, komentari moraju da budu odobreni, k'o na 92-jci... Sramite se libertarijanci...

Dobri su vam postovi...

lazar

Slaviša Tasić said...

Censura je uklonjena, komentari slobodni.

Jeste da se Nobelova daje i Svedjanima i ostalima, ali je Amerikanci dobiju u 9 od 10 slucajeva.