Pages

07 August 2008

Nikome nije jasno zašto....

Džon Mekejn je izašao u javnost sa stavom da je on protiv subvencija poljoprivrednicima, a posebno je protiv subvencija za etanol. To je, očigledno, zaprepastilo većinu analitičara i političara. Nikome nije jasno zašto je zauzeo ovakav stav, budući da je jasno da će ga to politički koštati na Srednjem Zapadu, gde se uzgaja najveći deo američkog kukuruza.

Recimo, kaže senator iz Ajove, inače republikanac: "Da li bi mogao da izgubi u Ajovi, Minesoti i Viskonsinu i da ipak bude izabran za predsednika? Da, ali mu ja ne bih savetovao da to proba da uradi." Drugi senator iz Ajove, demokrata, kaže:"Nikada mi nije bilo jasno zašto se senator Mekejn toliko trudi da govori i glasa protiv politika koje su bitne za gornji Srednji Zapad".

Profesor političkih nauka Golford kaže: "U suštini, on se vraća na standardnu republikansku priču o supply side ekonomiji", a guverner Ajove (demokrata koji je podržao Obamu) kaže: "Predsednik Bush i ja smo upravo imali veoma dobar razgovor o tome koliko je etanol kritično važan i kako je Ajova dobro pozicionirana da predvodi celu naciju. Nije mi jasno zašto Mekejn ne podržava ovu ideju. Imaće štete u Indijani, u Misuriju i Ohaju, jer to nije poruka koju bilo ko od nas želi sada da čuje."

I zašto je posle Obama "čovek promena", a McCain "čovek sistema", meni nije jasno.

2 comments:

X X said...

Pa zato sto je crnac.

Ivan Jankovic said...

Ali , ne zaboravite da Mekejn jos uvek podrzava vrlo agresivni cap-and-trade predlog zakona koji bi americku ekonomiju kostao mnogo vise od ovih subvencija farmerima.

To je prakticna potvrda one teze da je cap-and-trade popularan medju politicarima zato sto mogu da se izvlace kako to nije porez. Nema veze sto zapravo jeste i sto obicnog covek a udara po dzepu i vise od poreza na emisiju.

Ali, naravno, odlicno da je makar doveo u pitanje subvencije. To bi moglo da nagna i druge zemlje da pocnu da perispituju tu politiku koja je izvor mozda najvece ekoloske katastrofe globalnih razmera u ljudskoj istoriji.