Pages

08 July 2011

Recikliranje i profit

Ministar Dulić tvrdi da 40-50% otpada na deponijama ima ekonomsku vrednost i zbog toga iz budžeta plaća otvaranje centara za recikliranje. Ja se u otpad slabo razumem ali dobro znam jednu ekonomsku zakonitost -- da je recikliranje otpada ekonomski svrsishodno, da taj otpad zaista ima ekonomsku vrednost, od toga bi se mogao napraviti profit i privatne firme ili pojedinci bi tu priliku iskoristili. To se, uostalom, sa nekim vrstama otpada uveliko i radi. Ali ako država pored toga treba da organizuje i dodatno recikliranje otpada, to nam govori da je takva aktivnost ekonomski neto gubitak.

Pogledajte ovu Penn & Teller epizodu o recikliranju, kao i legendarni članak iz NY Timesa "Recikliranje je otpad".

6 comments:

  1. Anonymous9/7/11 13:36

    Recikliranje je izuzetno profitna delatnost. Ono što podriva dobit je država i jkp, te entite ne zanima profit, niti čista okolina. Njih zanima kontrola.

    ReplyDelete
  2. Srđane, 100% si u pravu.
    U Srbiji svako može da se bavi otpadom, ali postoji rizik da te zaboli glava... od šrapnela bombe postavljene ispod tvojih kola, kad ti proleti kroz glavu.

    ReplyDelete
  3. Anonymous9/7/11 15:08

    Stanke,
    Hoćete reći da neko ostvaruje profit? Ne verujem, izuzev ako nanošenje štete nekome shvatate kao profit.

    ReplyDelete
  4. Srđane,
    Da, reciklažom otpada, posebno metala svih vrsta, mnoge privatne firme u Srbiji ostvaruju profit. Međutim, malo je firmi koje mogu/smeju da izvoze taj otpad u inostranstvo i ostvaruju još veći profit. Kao što rekoh, zbog opasnosti od glavobolje.
    Jasno je da u JP nikome nije do profita, nego će ovi koji mogu da izvoze (bez glavobolje) moći da iskoriste JP da jeftino odrade sakupljanje otpada.

    ReplyDelete
  5. Anonymous9/7/11 19:07

    Stanke,
    To je prikaz Srbije u malom! Da se pazi gde se gazi :) minsko polje, žulja!

    Inače, cenim da se struktura otpada značajno promenila (ovo je za one kojima su kontejneri validniji izvor u odnosu na RZS), te se povećao udeo organskog otpada.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.