Pages

13 April 2011

Mora da mnogo jedemo

Strah me hvata od mera koje najavljuju premijer i resorni ministar da se spreči da "hrana bude generator inflacije". Ali, nije to poenta teksta. Poenta je sledeća - ako je globalno poskupljenje hrane glavni problem, zbog kojeg u Srbiji navodno imamo visoku inflaciju, kako to da ostale zemlje nemaju te probleme? Nije valjda da je samo Srbija izložena tom "svetskom tržištu"?

U Crnoj Gori inflacija 2%, u Bosni 3,1%, u Bugarskoj 5,6%, Hrvatskoj 2,2%, a u Srbiji 14,1%. Mora da je zato što mnogo jedemo, pa je kod nas ponder za hranu veći nego kod neuhranjenih Crnogoraca, Bosanaca, Bugara i Hrvata.

4 comments:

  1. Marko, odgovor je zbog raynovrsnosti prašine koja se baca u oči. Na primer inflacija u Srbiji je volsebno bila visa od inflacije bilo gde u Evropi zbog kretanja cene nafte pre nekoliko godina. Jedno vreme su monopoli gurali inflaciju. Valjda ce se jednog dana setiti pravog uzroka.

    ReplyDelete
  2. Anonymous14/4/11 00:43

    Ja bih za vaskolike idiotske definicije inflacije ipak najviše okrivio ekonomiste po profesiji,nekako od političara se populizam i očekuje,navikli smo na to... al ekonomisti su od tačne i precizne definicije ,,inflacija je uvek i svuda monetarni fenomen,višak novca u opticaju" izgradili toliko glupavih objašnjenja,kao npr naš vajni guverner koji za inflaciju krivi rast cena hrane,ej pa nisu bre to kokoška i jaje,parama se kupuje hrana a ne obrnuto...

    ReplyDelete
  3. Ne znam da li pogresno citam grafikon, ali ne vidim bas neku korelaciju.

    Prvo su medjugodisnje stope:

    http://i55.tinypic.com/v2sglx.jpg

    Drugo su mesecne stope, pokretni prosek 3 meseca (kad se gleda cista mesecna stopa vrlo je volatilna, al ako nekog zanima mogu i to da dodam)

    http://i53.tinypic.com/15dt9gy.jpg

    Izvor: NBS

    ReplyDelete
  4. Nisam napomenuo, M3, M2 i M1 su leva skala, inflacija je desna skala.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.