Pages

02 February 2010

Economies of Scope

Srbijagas je prvo preuzeo Srpsku fabriku stakla, onda Azotaru Pančevo, pa MSK iz Kikinde, pa je kupio akcije Informatike, a sada planira i da osnuje osiguravajuće društvo.

O pojmu Economies of Scope pogledajte ovde.

Očigledno, Srbijagas je doneo vrlo racionalne odluke, budući da ćete sada kod njih, pored gasa, moći da kupite i tegle za zimnicu, đubrivo, sirće, da se zdravstveno osigurate, a, ako vam uzgred treba i da vam neko isprojektuje IT sistem, mogu i to da vam ponude.

A za ove sjajne poteze, direktor je (zar ste sumnjali?) nagrađen nagradom Privredne komore Srbije za poslovni potez godine. Vrlo me raduje kada vidim da se prave vrednosti i dalje cene.

Mijat Lakićević očigledno i dalje živi u svetu pre krize, u kojem je privatno vlasništvo bilo bolje od državnog. U današnjem svetu, to više ne važi. Čovek koji je do juče bio političar i koji se kocka tuđim parama je naravno bolji privrednik od dugogodišnjeg privatnika koji se kocka svojim parama.

2 comments:

  1. Штавише, изгледа је Србијагас већ започео и регионално ширење у области осигурања - можда да Бајатовић научи понешто о актуарству пре но што оснује ново осигуравајуће друштво у Србији. Ево вести:
    Srbijagas JP has taken a minority stake in Kosig Dunav Osiguranje AD -
    On 24/12/09 it was announced that on 16/12/09 Srbijagas JP has acquired a stake of 14 per cent in Kosig Dunav Osiguranje AD, a Banja Luka, Bosnia and Herzegovina-based non-life insurance service provider. The consideration is EUR 1.1 million.

    ReplyDelete
  2. Mala je Srbija za takvu firmu.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.