Pages

04 January 2010

Free Market, Maribor-Style

Koliko je slovenački model tranzicije slab, možete i sami da se uverite ako uporedite podatke o strukturnim promenama u Sloveniji i ostalima državama istočne i srednje Europe. Videćete da nam je tržište rada najmanje fleksibilno u regiji, birokratske barijere su među najvećima, zbog monopola i niske inovativnosti konkurentnost je katastrofalna, porezi su među najvišima na svetu, penzijski i zdravstveni sistem pred raspadom... Dakle, ako vam je posle svih ovih fatalnih grešaka Slovenija uzor za vođenje ekonomske politike, onda ste stvarno neracionalna država.


kaže u intervjuu Blicu, profesor ekonomije na Univerzitetu u Mariboru, Rado Pezdir.

2 comments:

  1. Dobro je da ovde neko razbije taj kult Jožea Mencingera i slovenačkog posebnog puta u kapitalizam, koji je na Balkanu jak skoro kao mit o švedskoj državi blagostanja. Sećam se kako se Dinkić klanjao Mencingerovom kultu, pa je čak bilo i predloga da bude glavni kreator srpske tranzicije. Odličan intervju!

    ReplyDelete
  2. Anonymous5/1/10 13:11

    I norveska drzava blagostanja. To je tek nemoguce objasniti da nepostoji.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.