Pages

15 January 2009

Koliko vredi CEO?

Dan pošto je Steve Jobs objavio da zbog bolesti uzima petomesečno odsustvo, akcije Applea su pale za 5.7%. Pošto je ukupna kapitalizacija Applea trenutno oko $72 mlrd, to bi značilo da je tržište procenilo vrednost samog Stevea Jobsa za Apple na preko 4 milijarde dolara!

I to u najblažoj verziji, jer se za sada radi samo o privremenom odsustvu, ne o konačnom odlasku.

4 comments:

  1. ...sto dokazuje da su bonusi i primanja CEO-ova opravdani, i da populisticka galama protiv istih moze voditi samo opadanju kvaliteta korporativnog upravljanja.

    ReplyDelete
  2. Steve Jobs je specifican slucaj jer je Apple brand veoma povezan sa njegovom licnoscu.
    Jim Collins je u svojoj sjajnoj knjizi Good to Great, napisanoj nakon 5 godina detaljnog istrazivanja, dosao do zakljucka da visoka primanja CEO-s nisu kljucni faktor i garancija uspeha kompanija, naprotiv.
    http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0066620996/bookstorenow57-20
    Imamo nebrojene primere izuzetno visoko placenih CEO-s koji su bukvalno unistili kompanije. Ne kazem da treba da rade za kikiriki, samo da je uzrocno-posledicna veza ne stoji.

    ReplyDelete
  3. Ne verujem da bilo kakvo istraživanje može mnogo da pokaže, jer uvek ima toliko drugih faktora, ukupna ekonomska klima, pad i rast pojedinih industrija u ekonomiji, druge stvari u firmi, itd...

    Ali jedan dobar pokazatelj da nisu preplaćeni je što privatne kompanije zatvorenog tipa, dakle ne akcionarska društva, plaćaju svoje menadžere istog ranga približno isto. Ako su akcionari i prevareni, kako objasniti to što i stoprocentni vlasnici firmi navodno bacaju svoje pare na menadžere?

    ReplyDelete
  4. @Slavisa
    Po tvojoj logici nijedno istrazivanje ne moze mnogo da pokaze. Uvek ima raznoraznih faktora koji se uzimaju u obzir.

    Privatne kompanije su uvek kaskale sa platama u odnosu na javne. U poslednjoj deceniji je doslo do takve inflacije plata kod javnih, plus golden parachutes, da su i privatne bile prinudjene da dizu svoje. Ako se i zidarska nadnica na taj nacin naduva, tesko da ces i najlosijeg zidara naci za manje para. Sad imamo primere da privatne kompanije rezu plate naveliko.
    Pre neki dan je bila emisija bas na tu temu: Koliko vredis? Na pitanje zasto kompanije placaju toliko ceo's i daju im brdo para cak i kad ih otpuste zbog katastrofalnih rezultata, jedan tip iz vama bliskog Cato instituta je odgovorio: zato sto je ugovor neprikosnoven i da im se vise isplati da daju nekom 20 miliona ko im pravi gubitak od 20 milijardi samo da ga vise ne vide. Sto se tice ugovora, tu je u pravu (tako im i treba kad potpisuju takve stvari) a s druge, pokazuje koliko je cela logika naopaka: sto je ceo losiji, to mu je bolje.
    Pay for performance resava stvar.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.