Pages

11 October 2008

Ratel da omogući liberalizaciju

Biznis:
Privatne kompanije u Srbiji, koje se bave pružanjem usluga VoIP-a, mahom podržavaju inicijativu Ratela i resornog ministarstva da propisima regulišu tržište, jer bi na taj način bili omogućeni liberalizacija i organizovani razvoj tržišta, koje se još uvek razvija stihijski.

I novinar Biznisa je u zabludi. Regulacija, po autoru teksta, izgleda omogućava liberalizaciju a stihijski razvoj tržišta je iz nekog razloga nepoželjniji od organizovanog razvoja. Evo ga stari post na tu temu.

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Mozda novinar i ne gresi toliko koliko se cini na prvi pogled. Posto VoIP "nije regulisan", Telekom to koristi da tumaci da je zabranjen. U praksi, Telekom onda ukida linije i sece kablove (!) firmama koje se bave time.

    Ponasanje Telekoma je cisto siledzijstvo, jer da su toliko u pravu, ne vidim zasto ne bi na sudu dokazali da su ovi drugi u krivu.

    Naravno, kako to u Srbiji vec biva, neke firme zahvaljujuci svojim vezama mogu da se bave VoIP-om, a neke ne mogu.

    Prava mera regulacije za ovu oblast bi bila da neko kaze "VoIP je dozvoljen".

    Jos bolja mera bi bila rasturiti Telekom na 40-50 kompanija (prvo po delatnostima, a posle po geografskim oblastima) i na kraju sve te firme prodati. Naravno, pre toga dati ljudima deonice u vrednosti onoga koliko su placali za telefonske linije koje sada pripadaju Telekomu. I naravno, oduzeti Telekomu vlasnistvo nad kanalima kuda idu njihovi kablovi, jer ako ti kanali ostanu u njihovom vlasnistvu, imace veciti monopol.

    ReplyDelete
  3. Da li je neko probao da ih tuzi?

    ReplyDelete
  4. Tomislave CARE!
    Podržavam 105% pristup deetatizaciji Telekoma i dodajem da je to najbolji način napuštanja socijalizma i sveopšte pljačke. SVA preduzeća koja je država okupirala treba rasturiti na što više kompanija, po delatnostima i po geo. oblastima i onda ih aukcijski prodati odnosno pretvoriti u privatna deonička društva.

    ReplyDelete
  5. Apropo Lazarovog pitanja o sudskom sporu sa državom, mislim da je dobar argument protiv minimalne države to što državni sudovi uvek sude u korist države ili bar razvlače suđenje i sudske troškove u nedogled, a to uvek boli jedino privatnu stranu u sporu, država se namiruje pljačkom i može da se sudi doveka tj. dok ne dobije spor.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.