Pages

21 August 2008

Pesimizam glasača

Na tekst Boška Mijatovića u Politici u kome govori o ekonomskom napretku za poslednjih sedam godina je ostavljeno 13 komentara. Nijedan pozitivan. Mijatović je u tekstu izneo činjenice koje nijedan komentator ne osporava (realni rast plata i penzija, izostanak rasta nejednakosti i slično), ali mu uglavnom zemaraju da se previše oslanja na statistiku a ne na osećaj za feeling. Pozivaju se i na autoritet Nebojše Katića da bi dokazali da je situacija katastrofalna.

Bryan Caplan kaže da je jedan od razloga za generalnu popularnost loših ekonomskih mera i pesimizam glasača, odnosno da prosečan glasač veruje da je ekonomska situacija gora nego što jeste. Sudeći samo po komentarima u Politici, Caplan je apsolutno u pravu.

1 comment:

  1. Ima jedan veoma jednostavan razlog za "pesimizam glasaca". Ljudi uvijek misle da je proslost bolja nego sto je realnpo bila u odnosu na sadasnjost.
    Prije svega, u proslosti smo bili mladji, zdraviji, sa vise kose, ljepsi, sa boljom prostatom:)
    Uz to mozak je programiran da bolje memorise lijepe stvari iz proslosti, a da lose zavlaci nedje po coskova.
    Zbog toga nije toliko cudan pesmizam glasaca.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.