Pages

12 May 2008

Rezultati izbora

Svakako prijatno iznenađenje. Nije mi jasno šta se tačno dogodilo, odnosno zašto su sve prognoze toliko promašile. U svakom slučaju, drago mi je što su se prognoze pokazale netačnim.

Iako se čini da SPS-SRS-DSS ima 127 poslanika, pravi broj je 124, jer Palma ima tri ostavke u svom sefu, a sinoć sam ga čuo da kaže, otprilike, "mi ćemo sa svima koji se zalažu za socijalnu pravdu, za borbu protiv bele kuge..., a jasno je da to možemo samo ako sarađujemo sa Evropom".

Dakle, ZES sada ima dve opcije - sa SPS-om i manjinama, ili sa LDP-om, Palmom i manjinama. "Manjine" u ovom slučaju podrazumevaju i jednog Albanca iz Preševske doline, koji verovatno neće biti oduševljen kosovskom politikom, ali šta realno može da radi?

Za nas liberale bi svakako opcija sa LDP-om bila bolja, ali mislim da je opcija sa SPS-om realnija. Ako ništa drugo, oni su mnogo kooperativniji, a "principi" na kojima insistiraju (veće penzije, promene Zakona o radu i slično) su politički mnogo popularniji od LDP-ovih principa. Sa druge strane, saradnja sa SPS-om garantuje nastavak problema u saradnji sa Hagom.

Koliko čujem, postoji i opcija da DS ponovo nešto muti sa DSS-om, jer u Beogradu ne mogu ni samo sa LDP-om, ni samo sa SPS-om, ali mogu samo sa DSS-om. To znači da u DSS-u postoji struja koja kaže "Možda Voja i hoće u opoziciju, ali ja neću".

8 comments:

  1. To za Palmu je za mene prijatno iznenadjenje. Ako je tacno, onda znaci da postoji normalna vecina. Koliko sam cuo, ima jos nekih krtica u SPS koaliciji, tako da nije nemoguce da se tako napravi vecina (sa LDP-om, manjinama i nekoliko tih krtica iz SPS koalicije).

    Ali, ja se slazem da je za Tadica licno konfornije da pravi sa SPS-om vecinu, nego sa LDP-om. Samo mislim da ce biti veliki pritisak i unutar DS-a i javnosti da ide sa LDP-om.

    ReplyDelete
  2. "jer Palma ima tri ostavke u svom sefu, a sinoć sam ga čuo da kaže, otprilike, "mi ćemo sa svima koji se zalažu za socijalnu pravdu, za borbu protiv bele kuge..., a jasno je da to možemo samo ako sarađujemo sa Evropom"."

    jeste, ali je potpisao da mora da ide u koaliciju koju sps odabere inace mu se uzimaju mandati, kojih ima 2 a ne 3 koliko sam ja cuo.

    ReplyDelete
  3. Ja sam ga licno cuo sinoc da to kaze, a jutros mi drug iz jedne stranke clanice ZES kaze da su se vec culi sa Palmom i dogovorili.

    Sada ce Tadic morati da prelomi da li mu je bitnije Kosovo ili EU (saradnja sa Hagom) i da odabere odgovarajuceg koalicionog partnera.

    ReplyDelete
  4. andreas breme:
    Ne znam, samo prenosim sta sam cuo.

    Ali, cak i da je tako, imajuci u vidu efikasnost naseg sudstva, vlada bi dosla do pola mandata dok bi taj koalicioni ugovor bio sproveden. A do tada vec formiran Administrativni odbor Skupstine... Jos ako i Ustavni sud kaze da takav ugovor nije u skladu sa Ustavom....

    ReplyDelete
  5. pitanje je da li ce ta 3 biti dovoljno.. nije sigurno da ce ugljanin da podrzi DS...

    ReplyDelete
  6. Sto se Ugljanina tice, on bi verovatno rado sa DSS-om, ali ne moze svojim biracima da objasni Seselja.

    U svakom slucaju, Palma/LDP/manjine su rezervna opcija, a Dacic/Palma/Krkobabic/Madjari su prva.

    ReplyDelete
  7. Evo Palmine izjave Palma veran koaliciji: Budućnost Srbije je EU a možete pronaći i druge izvore preko Naslova.

    No, ja se pre uzdam u to da će SPS gledati dugoročno šta je bolje za njih, jer sa DS-om imaju šanse da se "reformišu" u pravu socijaldemokratsku partiju za sledeće izbore. Mislim da bi bilo pomalo suicidno da sada uskoče u gubitnički voz DSS-SRS.

    P.S. Ono "reformišu" je naravno pod navodnicima jer je SPS ekipa potpuno ista kao i u vreme Slobe.

    ReplyDelete
  8. Za nas libertarijance, pak, je dobro što 40% glasača nije učestvovalo u jučerašnjoj šaradi, a bilo bi još bolje da ih je više. Ovako, glasovi 30% glasača, dakle daleko manje od trećine društva, odredili su koje će protuve dalje da pljačkaju kompletno društvo.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.