Pages

07 May 2008

Interventan uvoz ulja

Ne trebaju nam radikali da nas vrate u 1990-e, to su već uradili ekonomski eksperti DS-a:

Ulje će se prodavati po ceni od 95 dinara po litru, a kupovina će biti ograničena kako bi se omogućilo svim potrošačima da se snabdeju. Tako će svaki kupac u "Tempu" moći da nabavi do šest litara, u supermarketima "Maksija" do četiri litra, a u prodavnicama"Mini Maksija" do dva litra.

Recept za nestašicu su kontrola cena i restrikcije uvoza koje sprovodi Vlada Srbije. Onda da bi ispravila posledice toga, država se upušta u dalje akcije kao što su "interventan uvoz" i kontrolisanje ko koliko litara kupuje. Kad jednom počnete da se petljate u ekonomiju to izaziva dodatne intervencije da bi se sprečile posledice ovih prvih i tako u nedogled.

Usput, evo odgovorne izjave ministara pojoprivrede i trgovine od pre mesec dana da ulja ima dovoljno.

4 comments:

  1. to nije zanimljivo. zanimljivo je da je walmart ogranicio prodaju pirinca, nicim izazvan. go figure!

    ReplyDelete
  2. Економски резони министра пољопривреде су одувек били анахрони до епохалних размера.
    Сетимо се само његове идеје да "ПКБ треба да се претвори у ЈАВНО ГРАДСКО предузеће, чиме би се осигурало снабдевање становника Београда основним животним намирницама".
    А о овом замешатељству око забрана извоза појединих (основних) пољопривредних производа, па интервентних увоза истих "ради снижавања цена", а све уз заклињање у подршку сељацима и заштиту потрошача се може написати једна сложена економско-психолошко-криминалистичка анализа.

    ВГ

    ReplyDelete
  3. Isto je tako kada je u mojoj obliznjoj esselungi viski na snizenju , ne moze da se kupi vise od dve flase :)

    bocconiano

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.