Pages

09 April 2008

Kraj irskog čuda?

Irska ima novog premijera koji očigledno voli da troši: ovde i ovde su tekstovi koji kažu da je prošle godine kao ministar finansija povećao državnu potrošnju za celih 13%. Irska je od ove godine naglo usporila rast i za to je poslednjih meseci u medijima uglavnom okrivljen rast evra, koji je oslabio izvozni sektor. Ali rekao bih da i ekspanzivni budžet ima nešto s tim. Videćemo da li je sve to bio mali predah ili sada kad je Brian Cowen postao premijer, možda i konačni kraj irskog čuda.

1 comment:

  1. U komentaru jednog od prethodnih postova postavio sam link na clanak iz "Spigla" na istu temu u kome se ti problemi tumace, izmedju ostalog, i krizom u Americi, jer se zbog te krize americki kapital povlaci iz Irske, a Irska nema administrativnih mehanizama da samostalno reaguje posto se nalazi u evro-zoni. Ali disukusiju o tome prepustio bih vama koji ste specijalisti, a ja bih se osvrnuo na neke sporedne teme, koje mene, nekim cudom, vise interesuju. Naime, dok je trajao bum, svi su o njemu pisali ali nije bilo osvrta na neke ljudske posledice. Sad kad se stvari okrecu na drugu stranu, pocinju da se prisecaju i da nije bilo bas sve u redu ni za vreme tog buma. Prvo, u Irsku je doslo nekoliko stotina hiljada Poljaka koji su poremetili etnicku ravnotezu u toj maloj zemlji. Iako se oni ne ponasaju problematicno i iako se cak ne drze mnogo zajedno, samo prisustvo pripadnika druge kulture i jezika u tolikom broju dovoljno je da stvori tenziju i osecanje nelagodnosti (da ne govorimo sad o poremecajima koji su izazvani u Poljskoj). Drugi problem je da je eksplozivno povecanje cena nekretnina nateralo mlade zaposlene porodicne ljude da se sele iz gradova u obliznja sela gde su cene nekretnina nize. To je dovelo do novih problema i za njih i za starosedeoce. Za njih, zato sto nije postojala infrastruktura za njihove porodicne potrebe (skole, obdanista itd), a za starosedeoce zato sto su dosljaci, koji su imali znatno vise prihode, doveli do povecanja cena u lokalnim prodavnicama, sto je ugrozilo ruralno stanovnistvo sa znatno manjim prihodima. Po meni to su znacajni problemi, ali o njima niko ne misli unapred, a i kad se dese, do neke reakcije dodje samo ako se neko ozbiljno pobuni.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.