Pages

19 March 2008

Vladavina većine

Bruno Leoni piše:

"Kada u mračnom sokaku njih nekoliko opkoli čoveka i natera ga da im preda novčanik, niko to ne zove 'većina'. Ali oni jesu većina u toj situaciji i samo zbog toga su i uspeli da mu otmu novčanik. A istovremeno, veoma slična stvar se redovno dešava u demokratiji kada većina zahteva preraspodelu dohotka, samo što se onda smatra da je to u redu." (moj slobodan prevod, nije citat)

Što kaže Jim Buchanan, nepoznate ili odbojne ideje je potrebno izraziti na mnogo različitih načina da bi onima kojima su odbojne postale razumljive i možda prhivatljive. Ovo je jedan od najefektnijih načina da se osudi preraspodela dohotka u demokratiji koji sam video. Ili da se razume važnost lične slobode, kao i da je njeno mesto iznad, a ne ispod demokratije.

4 comments:

  1. Meni je jedan od boljih citata: "Demokratija je kada dva vuka i jedna ovca glasaju o tome sta ima za veceru."

    ReplyDelete
  2. Anonymous19/3/08 22:19

    to mi je janki jednom rekao... ciji to bese citat?

    i slazem se da je jedan od najboljih.

    ReplyDelete
  3. Evo sta sam nasao. Nastavak je jos bolji.

    Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote!

    Benjamin Franklin

    ReplyDelete
  4. Odličan citat dana!
    Demokratija je kada dva vuka i jedna ovca glasaju o tome šta ima za večeru. Sloboda je kada dobro naoružana ovca traži da se glasanje poništi.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.