Pages

27 October 2006

Vijetnam i WTO

Vijetnam je spreman da uđe u WTO, kaže novi izveštaj ove organizacije.

Ima nečeg simboličnog i istovremeno paradoksalnog u toj činjenici, što otkriva svu hipokriziju politički korektne istorije XX veka. Toliko kuđeni vijetnamski rat je bio pravedan, ako njegove ciljeve i sam komunsitički režim danas (mora da) ostvaruje. A toliko slavljeni antiratni pokret u Americi bio je - pokret pete kolone komunističkih simpatizera na Zapadu u najgorem slučaju, ili pokret beznadežnih političkih literata i neznalica u najboljem slučaju.

Amerikanci su se borili na strani Južnog Vijetnama za zapadnu demokratiju i kapitalizam u toj zemlji. Vijetkongovci, koji su izvršili agresiju na Južni Vijetnam, za komunizam ruskog ili kineskog tipa. Amerikanci i Južni Vijetnam su poraženi u ratu, ne vojno, nego zahvaljujući političkim pritiscima za povlačenje i nemirima u samoj Americi.

Vijetnam je danas zemlja koja se snažno kapitalistički razvija i sad ulazi u WTO. Ko je onda suštinski pobedio u ratu? Ako su kapitalizam i demokratija budućnost i Vijetnama (komunisti su prihvatili načela Amerikanaca), nisu li se onda američki vojnici borili u Vijetnamu za pravednu stvar i za interese samog vijetnamskog naroda? Nije li onda antiratni pokret u Americi zapravo bio velika greška sa tragičnim posledicama po vijetnamski narod, koji je osuđen da živi u decenijama komunizma?

It's time to rethink.

2 comments:

  1. Radis pod pretpostavkom da ekonomske slobode dovode do politickih sloboda sto ne mora da bude tacno. Drugim recima vijetnam je izabrao kapitalizam ali ne i demokratiju, dok bi drugaciji ishod rata znacio i jedno i drugo. Dakle nije bilo uzalud.
    sa druge Strane ne mislim da ljudi koji se zalazu za mir treba da budu okarakterisani kao komunisticki petokolonasi. I adam smit je pre poreza i trgovine naveo mir kao neophodan faktor napredka.

    ReplyDelete
  2. Anonymous3/11/06 20:09

    Mislim da se pri oceni rata u Vijetanmu, osim Amerikanaca i Vijetnamaca, u obzir moraju uzeti i ostale zemlje Indokine. Meni je svojevremeno jedan Singapurac (ili kako god se zove gradjanin Singapura) rekao da oni sa najvecim simpatijama i zahvalnoscu gledaju na americko angazovanje u tom ratu, jer da toga nije bilo cela Indokina bi bila komunisticka. Ko zna, mozda bi i u Maleziji na vlast dosli neki Crveni Kmeri ili tako neke ubice.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.