Pages

04 August 2006

Antisemitizam levice

Među najglasnijima u osudi Izraela, danas kao i pre dve-tri dsecenije, su levičarske grupe na Zapadu. One svoju osudu izvode uglavnom iz standardnih levičarskih anti-imperijalističkih stereotipa: Izrael je nasilnik i moćni ekploatator a palestinski narod je žrtva. Još kad dodamo tome činejnicu da je podržan od strane Amerike, stvar postaje jasna.

Tomas Haury trdi u svom zanimljivom tekstu o antisemitizmu levice da je pogrešna mejnstrim teorija o rasističkom poreklu ove ideologije. Ona po Haurijy potiče iz otpora prema modernom društvu i kapitalizmu. Stari XIX vekovni antisemitizam i onaj u Hitlerovoj Nemačkoj proistekli su iz nerazumevanja modernog kapitalizma; Nemci su bili ponosni na svoju industriju i manufakture, na ono što su videli kao "produktivan rad", dok su berzanske spekulacije i bankarstvo, gde su dominirali Jevreji, sa sujeverjem otpisivali kao štetočinsku i zavereničku aktivnost (Lord Kejnz se slagao sa njima). Zato su Jevreje i doživljavali kao krvopije i parazite.

Današnji anti-cionizam je takođe derivat tog antikapitalističkog resnatimana, samo u njegovom pomodnijem, antimperijalističkom ruhu, često kombinovan sa jednako popularnim antiamerikanizmom.

1 comment:

  1. Anonymous5/9/06 07:28

    Cini mi se da je to samo jedan od "povoda" za anti-semitizam, a ne stvarni razlog. Ako pogledamo kroz istoriju, Hitler nije voleo Jevreje zato sto su bankari i bave se finansijama, ali u carskoj rusiji su Jevreji bili progonjeni zbog toga sto su komunisti, u komunistickoj Rusiji zato sto su kapitalisti. Poljaci i Ukrajinci ih nisu voleli zato sto su bili relativno zatvoreni kao drustvo. U Sjedinjenim Drzavama i mnogim hriscaniskim drzavama anti-semitizam je i danas jak u odredjenim krugovima, uglavnom zato sto su navodno "Jevreji razapeli Isusa na krst". Pokusaj pronalaska razloga za anti-semitizam je apsurdan i uzaludan posao. To je osecanje mrznje za koje, u zajednicama gde postoji, ne treba razlog. Jevreji se mrze zato sto su Jevreji. Vecina tih ljudi ne poznaje niti jednog Jevrejina.

    ReplyDelete

Da biste komentarisali potrebno je da imate Google ili OpenID nalog. Budući da otvaranje novog naloga ne zahteva više od 2 minuta, a kad ga jednom otvorite ostaje zauvek, smatramo da to nije velika prepreka.

Napominjemo da će uvredljivi komentari biti obrisani.