Pages

09 November 2012

Dečija zakletva

Da li možete da zamislite nešto toliko pokvareno kao što je primoravanje sedmogodišnje dece da polažu ideološko - patriotsku zakletvu?

Nema šta da zamišljate, dobar deo nas ju je položio (a onda prekršio i skroz zaboravio). Evo kako je glasila Pionirska zakletva:

Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku reč:
Da ću marljivo učiti i raditi
I biti dobar drug;
Da ću voleti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
I ideje za koje se borio Tito;
Da ću ceniti sve ljude sveta
koji žele slobodu i mir!


Smejemo se Severnim Korejancima, ali ovo bi ladno mogla da bude slika iz mog detinjstva:

 

28 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Zaboravio si poklič u duhu dece paravojnika (recimo Mika Bosnić i Boško Buha) koji su nam predstavljani kao uzori.

Za domovinu s Titom napred!

Mada i sada usklikuju s ljubavi Svetom Savi, ima tu dosta sličnosti.

400 bad request said...

S tim da su, i pored postojanja decijih zakletvi, i danasnja Srbija,a i ondasnja SFRJ, kudikamo slobodnije zemlje od Severne Koreje.
Indoktrinacija dece u patriotizam i vladajucu ideoologiju nije ono sto razlikuje Severnu Koreju od Srbije ili bilo koje druge drzave. Razlika je sto se, na primer, od dece trazi da denunciraju vlastite roditelje. Dakle, razlika je u najmanju ruku u stepenu indoktrinacije, ali je stepen razlicit do te mereda se radi o sustinskoj razlici.

prevodilac said...

Pa?

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Dusan said...

Izvinite ako sam glup, ali sem što sam i sam položio tu zakletvu pre nekoliko decenija, evo i sad sam je dvaput pročitao i nisam uspeo da nađem nešto što je problematično:

"Da ću marljivo učiti i raditi
I biti dobar drug;
Da ću voleti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
I ideje za koje se borio Tito;
Da ću ceniti sve ljude sveta
koji žele slobodu i mir!"

Realno, nas su indoktrinirali da budemo dobri. To jeste hendikep u životu, ali to većina roditelja svakako uči svoju decu. A drug Tito je samo malo hteo da im pripomogne. Njegova je kalkulacija bila mnogo dugoročnija nego ovih današnjih, pa je stvarno gledao da ta NJEGOVA država na nešto i liči. I uspeo je, bez obzira na sve vrlo ozbiljne nedostatke.

Ono što ja drugu Titu zameram, onako kao drug drugu, sad kad smem, to je da nije dovoljno dobro indoktrinirao. Jer danas živimo u jedinoj zemlji na svetu gde nije sramota biti izdajnik, bez obzira na kletvu iz himne SFRJ:

"Proklet bio izdajica svoje domovine!"

Samo u Srbiji je cool i urbano prezirati i mrzeti svoj narod i svoju državu, i nema blama da se za sitnu kintu (od protivničke strane) prodaje priča kako je za ovu državu, a što bi trebao da bude prvi slučaj u zabeleženoj istoriji, njena teritorija samo suvišna glavobolja. A dobrovoljaca za takvu rabotu ima toliko mnogo da im se cena tako srozala da za tu žvaku mogu taman da se cool i urbano obuku, a za ostatak potrošačke korpe moraju da se snalaze negde drugo.

E, sad. Ko hoće da cepidlači, a mislim da je neumesno, može da se buni protiv stiha kojim se pioniri obavezuju da će razvijati ideje za koje se borio Tito, a to su nama libertarijancima suprotstavljene ideje. Ali, jebi ga, Tito je bio na vlasti a ne Džeferson.

400 bad request said...

Mega dittos, Dusane!

Marko Paunović said...

Ja nisam uopste ulazio u to sta tamo pise. Mozemo da raspravljamo o tome da li zakletva promovise prave vrednosti ili ne.

Moja poenta je bila da je sam zahtev da se sedmogodisnja deca zaklinju za bilo sta nenormalna.

Isto mislim i za pledge of allegiance, mada stvar nije ista je postoji eksplicitna zabrana da se PoA namece deci (odluka Ustavnog suda iz 1943. godine - West Virginia State Board of Education v. Barnette).

Dusane,

Srbija nije jedina drzava gde je cool mrzeti svoju drzavu i narod. Mnogi Amerikanci takodje preziru i svoju drzavu i svoj narod. Verujem da toga ima i u drugim zemljama, mozda je kod nas nesto izrazenije, ali mozda kod nas i ima malo vise razloga za to nego, recimo, u Svedskoj.

Inace, ja ne mislim da svoj narod i drzava MORA da se voli. Takodje, ne mislim da izdajnistvo uvek i svuda treba osudjivati. Mislim da cemo se lako sloziti da bi za ceo svet bilo bolje da je neki od brojnih nemackih izdajnika uspeo u nameri da ubije Hitlera.

Da Tito nije dovoljno dobro indoktrinirao, to se videlo jos 1991. kad su stotine hiljada tih koji su se zakleli da ce "razvijati bratstvo i jedinstvo" uperili puske i nozeve jedni na druge. To ukazuje na besmislenost same zakletve, ali moj problem nije u tome sto zakletva "ne radi" nego u tome sto se od SEDMOGODISNJE DECE, koja ne znaju ni da prelome preko jezika "socijalisticka federativna republika" ocekivalo da zakletvu uopste izgovore, apsolutno ne shvatajuci sta tu pise. Kom sedmogodisnjem detetu je jasno sta znaci "samoupravna domovina"? Ja i dan danas ne shvatam u potpunosti sta je samoupravljanje uopste znacilo i kako je funkcionisalo u praksi, sta su bili OUR-i i SOUR-i i slicno.

400 bad requests,

Poredjenje sa Severnom Korejom je bilo cisto vizuelno. Naravno da je cak i tadasnja SFRJ bila daleko slobodnija zemlja. Mada je odnos prema deci (sve sa koriscenjem desetina hiljada dece u svrhu proslave rodjendana uveliko sahranjenog diktatora) slican.

Unknown said...

Aleksandar

Pohvala za komentar! Ali ima gore od toga! Svetog Savu proturaju u skole kao obaveznu skolsku slavu u koje npr.95 % djece nisu Srbi niti pravoslavci ! Tito je mala beba za ove danasnje!

andreas breme said...

"Samo u Srbiji je cool i urbano prezirati i mrzeti svoj narod i svoju državu, i nema blama da se za sitnu kintu (od protivničke strane) prodaje priča kako je za ovu državu, a što bi trebao da bude prvi slučaj u zabeleženoj istoriji, njena teritorija samo suvišna glavobolja. "

Zasto mislite da samo izdajnici i strani placenici mogu da smatraju da je za srbiju bolje da kosovo ne bude deo srbije?

Evo ja, kao patriota imam misljenje da je za srbiju bolje da nema kosovo u svom sastavu.

Valjda nije jedino merilo patriotizma zelja za sto vecom teritorijom? Niti prevashodni cilj jedne drzave sto vece teritorijalno prostranstvo? To mi je malo maloumno, osim ako nije motivisano politickim populizmom kada je u funkciji pridobijanja/odrzavanja vlasti, kada nema veze sa patriotizmom.

I ne verujem da je ovo prvi ili jedini slucaj u istoriji kada je neka teritorija bila problem za drzavu ciji je bila deo...

Dusan said...

Marko,

Koliko se ja sećam nama je ta "zakletva" bila samo svečano obećanje da ćemo biti dobri, sada kad smo "veliki" i krenuli u školu. Nema tu ništa nenormalno.

Naravno da niko od nas nije znao za šta se to drug Tito borio i bori, ali smo shvatali poentu - da je Tito glavni badža, a to je i bila suštinska poruka.

Ne znam za tu odluku američkog ustavnog suda, ali znam da se i dan danas u američkim školama zaklinju i stoje pred zastavom.
U najzabitijoj američkoj selendri vijori se više zastava nego u celoj Srbiji.
Putujući po Americi stekao sam utisak da je pred većinom američkih kuća okačena zastava i "We support our troops".

Naravno da mnogi Amerikanci preziru i svoju državu i svoj narod, ali mnogi Amerikanci svašta rade. Poenta je da to ne važi ni za cool ni za urbano, naprotiv njih preziru svi ostali. Za razliku od situacije u Srbiji.

Ni ja naravno ne mislim da svoj narod ni svoja država MORA da se voli. Ali mi smeta ostrašćeno gađenje koje realno nema nikakvo uporište u stvarnosti. Daleko je ovaj narod od nebeskog, i u vreme Slobe svako ko je na to upozoravao činio nam je uslugu. Ali otkad se u ovoj državi smenjuju marionetske vlade neprestano se vodi ŽESTOKA propaganda da se svi ubedimo da smo najgori, a nismo, da smo retardirani, a nismo, da smo zločincački narod, a nismo, da treba da budemo prvi u istoriji koji besplatno poklanjaju državnu teritoriju, a ne trebamo... itd. Iskreno, duboko prezirem sve koji u tome učestvuju, a pogotovo one koji to rade za sitne pare.

Što se tiče primera s Hitlerom, treba razlikovati vlast od države. Ni kad sam bio protiv Slobe nisam bio protiv svoje države, a ni kasnije kad su nam stavili ove što su još gori od njega.

Ne slažem se s tobom i zaista mislim da izdajništvo TREBA osuđivati, uvek. Veoma je tužno što o tome uopšte raspravljamo.

Bezveze mi je i kad se na ovom blogu bavite tako irelevantnom zemljom kao što je Severna Koreja, zemljom koja nikad nije bila zanimljiva sa aspekta slobode i tržišta, umesto da se bavite katastrofalnim trendom koji se odvija u USA i EU.

Ima smisla udarati po našim političarima i vlasti, i po intelektualcima koji im pripomažu, ali nema razloga za ostrašćenost prema narodu, niti ima smisla ubeđivati nas da našoj državi prvoj u istoriji i jedinoj na svetu ne treba teritorija. Pa još sa libertarijanskog stanovišta!?


andreas breme,

Zaista bi bilo "malo maloumno" da sam rekao da je "jedino merilo patriotizma želja za što većom teritorijom ili da prevashodni cilj države treba da bude što veće teritorijalno prostranstvo", ali ništa slično nisam rekao niti mi je jasno kako ste to zaključili.

Da li je za Srbiju bolje da Kosovo bude deo njene teritorije ili ne - to je ekonomsko pitanje.
Ekonomska pitanja rešavaju se brojevima tipa koliki su mi troškovi, koliki su prihodi, koliki je potencijal, kolika je eventualna cena...itd.

Jedan mogući ekonomski pristup rešenju Kosova bio bi da se proveri koliko bi neko bio spreman da plaća zakup na npr. 50 ili 100 godina.
U krajnjoj liniji i prodaja Kosova je jedno od ekonomskih rešenja.
Ali uporno pričati da su Srbi stoka grešna najgora na svetu i da je Milošević potpisao kapitulaciju pa sad zato treba i potpisati saglasnost na besplatnu nezavisnost tolike teritorije, to sa ekonomijom nema veze, sem ako je propagator izdajnik i plaćen od protivničke strane da zaglupljuje naivne glasače u Srbiji.

A ono što mene najviše iritira je kad se pod parolom "tržišnog rešenja" propoveda odricanje od suvereniteta i besplatno poklanjanje teritorija, jer je baš suverenitet temelj za svaku priču o slobodi i tržištu.

Nemanja said...

"A ono što mene najviše iritira je kad se pod parolom "tržišnog rešenja" propoveda odricanje od suvereniteta i besplatno poklanjanje teritorija"

Potpuno se slazem da je besplatno. Eno sve patriote ne prodadose kuce i imanja na Kosovu pa ne dodjose u Srbiju da se ne busaju u grudi, a kada ih pitas kada je bio boj na Kosovu, gotovo svi do jednog ne znaju..

Evo sta tebi Basara kaze:

".. gradovi i varosice u unutrasnjosti tavore u kaljuzi jezive stagnacije. Sela polako nestaju. Ko krene u Bajinu Bastu, recimo, imace priliku da se po citavih trideset kilometara vozi kroz lepe i plodne, a potpuno nenaseljene predele. Kod god tuda prodjem, dodje mi da snevacima teritorijalnog prosirenja porazbijam glave. Proslo je vec toliko godina od kraha komunizma, a nove demokratske vlasti tvrdoglavo nastavljaju Titovu migracionu politiku industrijalizacije, politiku koja ce na kraju dovesti do toga da svi gradjani Srbije zive u Beogradu i njegovim predgradjima. Svi ce, konacno, na svojim olupinama imati sanjanu registarsku tablicu BG. Kada sam svojevremenom, tamo negde sredinom devedesetih, u nekom intervjuu rekao da prestonicu *u kojoj li smo drzavi ziveli* valja preseliti u Pristinu, mnogi su mislili da sam poludeo. Teze bi to islo sa secesijom da su drzavne institucije i strane ambasade bile izmestene tamo .."

"Pristina je sada izvan Beogradovog domasaja, a Beograd raste li raste. Niko ni repom da mrdne. Mogla bi se jos uvek prestonica premestiti. U Novi Sad. Ili u Nis. Sve bi Beogradovo ostalo Beogradu, a mnogi bi po provinciji dobili ono sto je njihovo, a sto Beograd milom ili silom prisvaja. Valjalo bi razmisliti pre nego sto ostanemo i bez Nis."

amel k,

A to stanovnistvo koje "nisu Srbi" cije drzavljanstvo nose? Jesu li oni pali sa Marsa ili poseduju srpsko drzavljanstvo. Ili mozda mislis da se mogu odreci svog drzavljanstva ukoliko ne poseduju dvojno? A ako se nisu jos uvek odrekli, zasto cekaju?

Ti si amel k zivi dokaz pogresne politike serdara Kostunice, o cemu Basara pise u svojoj knjizi Eros, giros i tanatos:

"Mi, doista, funkcionisemo kao zajednica iskljucivo u ekstremnim situacijama: u ratovima, bombardovanjima, u slucajevima prirodnih katastrofa. Nema naime, stvarne drzave bez stvarne nacije: rodovska zajednica zasnovana iskljucivo na krvoj vezi i pseudomitologiji, podlozna je nestabilnosti, relativnosti i prividima, iz prostog razloga sto vise pripada svetu prirode, nego svetu duha iz kojeg jedino mogu nastati stvarna nacija i drzava. Mi nismo okupljeni kao duhovi i licnosti vec kao bioloski organizmi, jedinke. Nema laznijeg jedinstva i sabornosti od nacionalne homogenosti iz prostog razloga sto stabilnost takvog jedinstva zavisi i od promena u metabolizmima i u samoj cinjenici da postoji vise krvnih grupa. U takvim zajednicama gubi se motor svakog napretka - princip slobodne licnosti - a gradjani umesto subjekata postaju objekti, zbirne imenice, atomi materije koja ne postoji. Manifestacije takve sabornosti gotovo svakodnevno nalazimo u novinskim nalsovima poput Srbin ubijen u Mitrovici."

Aleksandar Stevanović said...

@ Dusan

Ko je vlasan da utvrdjuje necije izdajnistvo? Oni koji o tome najvise pricaju su od Srbije napravili zemlju koja je propala u gotovo svakom pogledu, dive se onima koji su Srbiju jahali i trovali decenijama. Danasnje glasne patriote koje to uglavnom nisu ni po cemu osim busanju u grudi lopovske ili retardirane ne znaju nista o uzrocima i posledicama, vec uporno i maloumno vrte delice nase istorije koji nemaju veze sa onim sto se zbivalo u Srbiji u blizoj i nesto daljoj proslosti. Cak im i koncepti nemaju smisla jer ih niko na svetu ih ne shvata, ukljucujuci i same kreatore i promotere besmilica poput vise od autonomije manje od nezavisnosti gde pokusavaju da pomire zelju za Kosovom kao fiktivnom teritorijom i moto da nema Albanaca u Srbiji, a ustvari ponajvise zele da imaju srpsku perionicu para i da gradjanima Srbije pruze mogucnost da uvek mogu da zaseru ono malo pametnog sto nasumice urade. Jedino ih puki strah da ce nestati novca za podmicivanje glasaca tera da budu donekle uracunljivi. Cak i da padnes sa Marsa prvo bi pitanje bilo kako je moguce da je jedna evropska zemlja jedina bude nedvosmileno prezrena od celog sveta, a onda i da udje u rat dva puta sa onim sto je najbolje na celom svetu. Pa kada se malo opameti, da za 12 godina ne nadje mesto gde bi stvarno i nedvosmisleno pripadala i da nema nijednog saveznika za svoje politike vec samo prolazne i bljutave avnture gde je niko ne smatra zaista vrednom truda osim EU koja joj je na granicama pa ne bi da ima crnu rupu. Ovakva Srbija da nije u Evropi, vec u Africi, ni po cemu ne bi bila bolja od prosecne africke drzave. I da vrlo je bitno da reci da Srbija nije zajednica, a to se vidi na svakom koraku od toga da neko treba da ti plati kada nesto uradis pod zastavom Srbije, preko dominatnog odustva zelje da zajednica postoji, koja se ogleda od pseceg sranja po ulicama i parkovima, preko kamenovanja vozova, kradja na izgradnji autoputeva i mnostvu izvitoperenih logika koje su postale normalne u Srbiji.Ako su neki ljudi patriote to su oni koji hoce da kazu te cinjenice koje su ruzne, a ne oni koji bi da razbijaju ogledala, a najcesce vecina to ne radi zboga para nego sto nece da emigriraju iz Srbije ili sto im je ogavno gledati kako Srbija ulazi u jos jedan krug propadanja. Meni se cini da su namere kod vas dobre i da nisu cinicne, ali da bi Srbi osetili potrebu da stave svoj barjak na kucu, prvo treba da nauce bez greske red boja, sta te boje simbolistu, sta je sve na grbu koji je na zastavi i sta to znaci, sta je Srbija nekada davno pod tom zastavom cinila, a da je zaista na ponos, da vide da toga ima i danas ili da se tome mogu nadati jer se na tome radi. Ja da sam prosecan Amerikanac bi s ponosom stavio svoje zvezde i pruge. Da sam prosecan Srbin bio bi sludjen.

Dusan said...

Nemanja,

O bivšem ambasadoru Basari imam vrlo loše mišljenje, pre svega ga smatram za inteligentnog i veštog intelektualnog hohštaplera, čija je književnost politički angažovana u cilju ličnog interesa, i stranog. Upravo je on jedan od tih koji s gađenjem i mržnjom pljuju po svemu onome što bi mu otimači Kosova pozdravili, o kakve li koincidencije.

Vaši citati iz njegovih dela su samo dokaz da o slobodi pojedinca i tržištu Basara ništa ne zna niti ga interesuje. Te njegove priče o ravnomernom regionalnom razvoju su fantazije o još većem državnom intervencionizmu, a u stvari mu je poenta da državi Srbiji ne treba cela teritorija, te da je treba ustupiti onima kojima treba. Vrlo originalna ideja. Jedino što ni u jednoj drugoj državi na svetu nema ozbiljnih slušalaca za takve genijalne inovacije.

Dusan said...

Aleksandre,

„Ko je vlasan da određuje nečije izdajništvo?“ Na ličnom nivou – svaki pojedinac je vlasan da procenjuje, i sebe i druge. Na nivou države mislim da su i Ameri i Rusi i Kinezi tu materiju solidno rešili. Svaka „nevladina organizacija“ koja prima pare iz inostranstva mora da se tako i registruje (Rusi ih adekvatno nazivaju „strani agent“). U Americi je za izdaju predviđena i smrtna kazna. A u Srbiji je nazvati izdajnika izdajnikom politički nekorektno!? U Srbiji je ministar (i general) Perišić uhvaćen na delu, a izdajnički mediji su umesto na njega digli hajku na generala Acu Tomića koji ga je radeći svoj posao raskrinkao. Perišić nikad nije osuđen. Evo, ja to sve smatram izdajom. I siguran sam da bi se van Srbije bar 99% ljudi složilo s takvom ocenom.

To što je „patriotizam poslednje utočište nitkova“, nikako ne znači da je patriotizam loš. To što kurve najviše pričaju o poštenju nije razlog da se odbaci poštenje. To što se ološ poput Miloševića ipak malo trudio da poštuje ustavnu obavezu SVAKOG PREDSEDNIKA SVAKE DRŽAVE NA PLANETI ZEMLJI, obavezu čuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne znači da se teritorija države treba poklanjati. Samo u Srbiji je ovo tema o kojoj se ima šta raspravljati.

Srbiju su prezirali najnaivniji slušaoci CNN-a, BBC-a i drugih instrumenata RATNIH PROTIVNIKA Srbije koji su pripremali svoje javno mnjenje da lakše svare milijarde besmislenih troškova koje će im rat protiv Srbije napraviti. To da je neko stvarno prezirao Srbiju pa je zato zaratio s njom prosto ne stoji. A izjaviti da je protiv Srbije ratovalo „nešto najbolje na celom svetu“ je... čudno.

Ne vidim da je libertarijanski konzistentno uvaljivati Srbiju u EU, ili bilo gde drugo. Ko što reče Jefferson "Commerce with all nations, alliance with none". Saveznici se moraju imati, ali ne po principima čija muzika mi više prija ušima ili čiji filmovi su manje dosadni, nego po principima ledenog interesa. Srbija danas IMA saveznike koji je brane u Savetu Bezbednosti, bez obzira što mnogi ne vole njihovu muziku i filmove. Ali i taj interes može da se promeni preko noći. Prema tome, navijačko-promotersko-čirlidersko obožavanje jedne svetske sile je neozbiljno. Iskreno i bez cinizma svakom preporučujem putovanje u što više što različitijih zemalja jer se tada steknu referentne tačke na osnovu kojih se može bolje proceniti gde se današnja Srbija zaista nalazi.

„Ako su neki ljudi patriote to su oni koji hoce da kazu te cinjenice koje su ruzne, a ne oni koji bi da razbijaju ogledala, a najcesce vecina to ne radi zboga para nego sto nece da emigriraju iz Srbije ili sto im je ogavno gledati kako Srbija ulazi u jos jedan krug propadanja.“ Naravno, samo je pitanje mere i objektivnosti. Da su ljudi u Srbiji jako, jako, jaaako daleko od savršenih – to je nesporno. Ali oni se moraju porediti s ljudima u drugim zemljama, a oni su jaaaako slični u toj nesavršenosti. Čovek se pita kakav smo mi to narod kad su nam ovakvi političari, ali treba malo da čuje i američke političare i da obrati pažnju na brojeve koji govore o njihovim dostignućima. Video bi onda da su Tadić, Dulić, Velja, Mrkonjić... male mace u „posle mene potop“ političkoj filozofiji. Moglo bi se zaključiti i da glasači u Srbiji nisu gluplji od američkih i evropskih.

Moj je utisak da američki patriotizam nije zasnovan na ponosu svojom bezgrešnom istorijom. Znaju oni i kako su viteški tretirali i indijance i crnce i Japance i Vijetnamce... i sve druge. Oni ispravno kapiraju da nema nikakve potrebe „suočavati se sa svojom grešnom prošlošću“, već da je važno izaći kao pobednik. Čak i medijima je najvažnije da objasne da je neki rat u američkom interesu, a žvake o humanitarnim razlozima su sporedne. Dakle, oni se ponose svojim pobedama, a ne moralnim odobravanjem koje bi im stiglo iz inostranstva. Američki patriotizam se podrazumeva, koliko god da su politička opozicija. To tamo spada u „basic decency“ koji se ponese iz kuće. A to je odličan razlog i za patriotizam u Srbiji, bez obzira na ogromne frustracije života u njoj.

Aleksandar Stevanović said...

Eto teme za dijalog, pa ja da malo elaboriram jer nam se tu i tamo vidjenje patritizma razlikuje, sto nuzno nije lose.
Naravno da sam mislio ko je vlasan na nivou države. Kopiranje američkih, a pogotovo ruskih rešenja je lišeno pameti jer "ono što je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno volu", a u Srbiji su politike listom bile tipično volovske. Činjenica da neko prima sredstva iz inostranstva je bez veze jer s jedne strane bi u EU, a s druge strane nije O.K. kada se iz nje prime sredstva. Uostalom, srpska država sredstva prima od koga stigne, pa je amoralno nametati drugačije standarde nevladinom sektoru jerbo će onda biti najbolje da nevladin sektor dobija pare od vlade. To što je Perišić izdao ili nije je samo deo slagalice kojom pokazujemo da smo sprdnja od države u oblasti državne bezbednosti.
E sad, ako vam je Milošević uspešan u odbrani integriteta, onda imamo veliki problem. Pokušavati, a ne uspeti i pri tome unakaziti sopstvenu zemlji nije nešto čime se treba hvaliti. Milošević je prvo branio teritorijalni integritet Jugoslavije, potom integritet Srba preko Drine, potom integritet Srbije i svugde je dobio po gubici diktatorskoj od najbogatijih tržišnih demokratija sveta, dok kada govorim o preziru govorim o sankcijama UN koje su uvedene u Savetu bezbednosti koji je oličenje pojma ceo svet. Običan svet boli uvo za Srbiju, baš kao i mene za zeznutu situaciju u Maliju.
Ja bih voleo da Srbiju ne uvaljujemo u EU, ali kako je situacija kava jeste mi smo jedna od istinski neuračunljivih država kojima će članstvo u EU biti čista blagodet, a naši birači neće u narednih deset godina postati bitno pametniji. Naši saveznici u SB su lepo plaćeni, u prvom redu Rusija, tako da je to stvar samo kinte koju dajemo da bi nam neko omogućio da tu i tamo guramo prst u oko delu sveta od kojeg nam stiže 90% investicija i gde plasiramo naše robe, a odakle nam je stiglo 99% pomoći. Ja sam pomalo putovao i šta mogu SAD su za mene treća zemlja gde se najbolje osećam, posle Srbije i Srpske. Ako vas interesuje moral, američka politika i vox populi, pisao je Slaviša već o tome u vreme intervencije u Libiji.
Kada je reč o grešnoj prošlosti, tu svakako ne mislim na ono što Čeda i Nataša Kandić ističu, nego na jedno civilizovano otkrivanje prirode banditskog režima Broza i njegovih nastavljača, odnosno na jednu lepu istorijsku dela koji volimo da ulepšavamo.

Dusan said...

Aleksandre,

„Kopiranje američkih, a pogotovo ruskih rešenja je lišeno pameti jer "ono što je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno volu", a u Srbiji su politike listom bile tipično volovske.“ Pa čija rešenja treba da kopira Srbija da ne bi više bila volovska? Ne verujem u dobronamernost eksperimentalnih rešenja koja nikom drugom do sad nisu padala na pamet, kao to da se poklanja teritorija jer ona u stvari nije ni važna, jedino što to niko drugi ne vidi ali Srbija treba da „shvati“ ovu genijalnu inovaciju. Čisto sumnjam da je to put koji vodi iz volovske sadašnjosti.

„Činjenica da neko prima sredstva iz inostranstva je bez veze jer s jedne strane bi u EU, a s druge strane nije O.K. kada se iz nje prime sredstva. Uostalom, srpska država sredstva prima od koga stigne, pa je amoralno nametati drugačije standarde nevladinom sektoru jerbo će onda biti najbolje da nevladin sektor dobija pare od vlade.“ Kako beše ide ono „Što je dozvoljeno Jupiteru...“? Inače, niko ni ne brani da se pare primaju iz inostranstva, već samo da se zna ko je čiji plaćenik. Jer to zna da utiče na sadržaj.

„To što je Perišić izdao ili nije je samo deo slagalice kojom pokazujemo da smo sprdnja od države u oblasti državne bezbednosti.“ Da smo sprdnja od države je nesporno, i to u svakom smislu, ali stvarno mi je spektakularno kad se relativizuje pitanje Perišićeve izdaje.

„E sad, ako vam je Milošević uspešan u odbrani integriteta, onda imamo veliki problem.“ Eto sad. Nikad nisam rekao da je Milošević bio uspešan u odbrani integriteta (mada apsolutno ne stoji ni teza da je on izgubio Kosovo i da je to sad zato gotova priča), već sam rekao da se „ološ poput Miloševića ipak malo trudio da poštuje ustavnu obavezu SVAKOG PREDSEDNIKA SVAKE DRŽAVE NA PLANETI ZEMLJI“, što nije ni slično.

„Ceo svet“ kao zamena za „savet bezbednosti“ nije baš adekvatno. Pogotovo SB u trenutku onakvog unipolarnog sveta, neponovio se.

„...ali kako je situacija kava jeste mi smo jedna od istinski neuračunljivih država kojima će članstvo u EU biti čista blagodet...“ je opet insistiranje na tezi da smo mi ovde neka ljudska niža vrsta i veliki izuzetak od svih pravila koja važe za ceo ostatak sveta. To je slučajno i teza koju finansiraju strani interesi koji rade protiv interesa Srbije, i naravno da nema nikakve veze sa stvarnošću. Iskreno, lično me pogađa kad neko širi tako zlonamernu CNN propagandu protiv ovog naroda i smatram to nedopustivom sramotom.

„Naši saveznici u SB su lepo plaćeni, u prvom redu Rusija, tako da je to stvar samo kinte koju dajemo da bi nam neko omogućio da tu i tamo guramo prst u oko delu sveta od kojeg nam stiže 90% investicija i gde plasiramo naše robe, a odakle nam je stiglo 99% pomoći.“ Ko se nada besplatnoj zaštiti uzalud se nada. Niko ne kaže da treba sprečiti strane investicije i trgovinu, ali ako je uslov za to odricanje od svoje teritorije – to ne može bez jako, jako, jako ozbiljne matematike. A svi argumenti za odricanje od Kosova i protiv toga, koje sam ja do sad video, bazirali su se na „pričam ti priču“. Moja teza je da nije slučajno da u svim ustavima na svetu piše da nema odricanja od teritorije i da nije slučajno da se bezbroj ratova do sad vodilo i bezbroj ljudi izginulo u borbi za teritorije, a ako neko ima drskosti da tvrdi da Srbiji njena teritorija nije bitna onda to mora žestokom matematikom da dokaže.

Ja se lično baš u SAD ubedljivo najbolje osećam, bolje i nego na Tajlandu ili u Brazilu. I stvarno im želim dobro. Ipak, i pored svih simpatija ne pada mi na pamet da poverujem u priče za malu decu.

Što se tiče banditske prirode Brozovog režima, voleo bih da mi neko pokaže koji je to režim nastao nebanditskim sredstvima. Možda sam ja u zabludi, ali meni se iskreno čini da neki režim može da nastane mirnim sredstvima samo tamo gde postoji neko ko je toliko očigledno nadmoćan da se niko ne usuđuje da mu se suprotstavi, a ako odnos snaga nije baš očigledan tu uvek mora da bude „ubeđivanja“. Ali i kad nema otpora to je uvek samo zato što jedni banditi kontaju da im je bolje da se ne kače s drugim banditima.

Aleksandar Stevanović said...

Sto se mene tice sadasnjost NVO sektora je O.K, samo bi ih oduvao sa budzeta RS, opstine ako hoce nek daju pare. Gotovo sve NVO dragovoljno isticu ko ima je dao novac jer to govori o kredibilitetu primaoca novca, a gotovo svi finansijeri insistiraju da se ti podaci navode na cemu god stignes. Osim Srbije mnogi se odrekli teritorije, na primer Gandi koji je pustio Pakistan, a ima toga koliko hoces. Nekada je preskupo imati teritoriju gde te svi mrze, a pogotovo ako nemas spremnosti da prihvatis te ljude kao ravnopravne. Kosovo u Srbiji je klasican primer naroda koji ni pod kojim uslovima nece da bude deo neke drzave i drzave koja nece taj narod kao ravnopravan. Istorija je htela da se resenje ovakve situacije u 21. veku prelomi tako da je koncept otcepljenja privatljiviji od ciscenja svoje teritorije od stanovnika koje nije lojalno drzavi i taj princip ce jos dugo da vazi, a na nesrecu potpuno durgi princip je vazio samo 4 godine ranije 700 kilometara dalje. Imas medju mojim prvim postovima simulaciju situacije u kojoj Albanci pristaju da se integrisu u Srbiju i slozices se da je to nocna mora za vecinu ljudi u Srbiji. Problem je sto Srbija nema blage veze sta bi sa Kosovom.
Neuracunljivost se utvrdjuje tako sto neko mora da dodje sa strane da ti objasni stvari kao sto su postovanje vlasnickih prava, transparentnost budzeta i njegovog izvrsenja, nezavisnost sudstva, slobodna trgovina, nerelativan karakter ugovora i jos mnogo toga sto je u najboljem interesu Srbije, a sto ce nam stici kada udjemo u EU, a nece jos dugo ako to ne uradimo. To je zalosno, ali je tako. Broz je poseban bandit jer je seme koje je on i njemu slicni zasejao dalo i daje najodvratnije plodove. Nije uopste poenta sto su na vlast dosli iz sume.

Dusan said...

“Osim Srbije mnogi se odrekli teritorije, na primer Gandi koji je pustio Pakistan, a ima toga koliko hoces. Nekada je preskupo imati teritoriju gde te svi mrze, a pogotovo ako nemas spremnosti da prihvatis te ljude kao ravnopravne. Kosovo u Srbiji je klasican primer naroda koji ni pod kojim uslovima nece da bude deo neke drzave i drzave koja nece taj narod kao ravnopravan.” Slažem se u načelu da je NEKAD preskupo imati neku teritoriju i da ne može svako sebi da priušti sve što bi voleo da ima. Ipak, uz mogućnost da nekima zazvučim monstruozno, činjenica je da su vrlo retke zemlje, i sada i tokom istorije, čije teritorije ne bi drukčije izgledale da su bile bazirane na anketama stanovništva. Kosovski Albanci imali bi svoju državu još za vreme Tita, a i ranije, da je njihovo mišljenje bilo relevantno po tom pitanju. Tek kad su uspeli da “zaokruže konstrukciju” u Vašingtonu i tako stekli dovoljno moćnog saveznika postalo je bitno šta bi oni voleli. Da nisu uspeli da se prethodno organizuju u skupljanju onoga što u politici obezbeđuje ljubav – ne bi CNN za njihovom tužnom sudbinom ni suzu pustio i nebi NATO ni jedan metak za njihovo dobro odvojio. Ali jesu uspeli i ja im iskreno čestitam na zasluženo dobijenom prvom setu. Ako bi uspela američka propaganda da ubedi glasače u Srbiji da to nije samo prvi set nego da je sve gotovo i samo fali još naš potpis, onda bi zaista to postao izgubljeni meč, bar do nekog sledećeg. Dakle, nema potrebe kriviti nas za nemoral i time objašnjavati izgubljeni prvi set, teritorije su uvek odlučivali ratovi ili pretnje ratom. Isto je važilo čak i u slučaju miroljubivog Gandija, trust me.

“Istorija je htela da se resenje ovakve situacije u 21. veku prelomi tako da je koncept otcepljenja privatljiviji od ciscenja svoje teritorije od stanovnika koje nije lojalno drzavi i taj princip ce jos dugo da vazi, a na nesrecu potpuno durgi princip je vazio samo 4 godine ranije 700 kilometara dalje.” Ja međutim mislim da nije došlo do promene principa, jer mnooooogo je star važeći princip i nema šanse da će ikad da se menja, već su samo bile različite situacije na terenu i različiti ciljevi jeftinije ostvarivi. A princip glasi “Might is right” ili na srpskom “Jači tlači”.

Nikako ne uviđam tu prosvetiteljsku ulogu EU, mislim da je EU oličenje birokratskog idiotizma i korupcije, toliko veliko da je srpska situacija bezazlena u poređenju s njihovom. EU još uvek uspeva da održi “spolja gladac” jer im je startna pozicija mnogo bolja, ali iznutra je metastaza beznadežna, i to je nužnost kod te vrste bolesti. Jednom kad nas taj krokodil zgrabi izlazak će moći da se desi tek raspadom EU, a veruj mi da ih uopšte neće zanimati da li se nama ponovo ima suverena država ili ne. Najčudnije mi je kad libertarijanci, koji bi trebali da budu svesni pogubnosti birokratije i intervencionizma, tvrde da je Srbija opek neki unikatni izuzetak kome bi bolje bilo da ga proguta metastazirani krokodil EU.

“Broz je poseban bandit jer je seme koje je on i njemu slicni zasejao dalo i daje najodvratnije plodove.” Tu se zamalo slažemo. Stvarno je katastrofa koliko je taj režim od odraslih ljudi pravio decu i koliko je taj mentalni sklop poguban za jedno društvo i to na duge staze. Ali kako objasniti sličan mentalitet ljudi u EU koji su čak iz prilično slobodnih demokratija sami odabrali put u nešto što sve više liči na ono što smo mi imali pod Titom: neizabrane komesare koji regulišu svaki segment društva do najsitnijih detalja? Nemam neki dobar odgovor na to pitanje, a stvarno me kopka.

Aleksandar Stevanović said...

Dusane u jos tri iteracije i gotovo cemo naci da iza dosta suprotstavljenih formulacija stoje vrlo slicni pogledi. Elem, ako je neko Albancima stvorio dobre uslove za lobiranje u SAD to smo bili mi, ali taj deo istorije smo zaboravili. Ne kazem da tada jos uvek nije bilo neuobicajeno teritoriju koju dobijes ocistiti od nezeljenih elemenata, posebno jer su isti tu i dosli za vreme Otomana. KAko bilo, da ne bese Srba, ni Albanci ne bi imali kvalitetnu dijasporu u SAD. Kako niko ne trazi da priznamo Kosovo vec da s njim imamo normalne odnose, ne moramo staviti potpis na tapiju. Pravo jacega uvek vlada, ali danas je mnogo vise podvrgnuto principima i ima vise mesta za male da se bore. Mi smo svoje prilike prokockali, a ako ne izvucemo pouke bice jos gore i ono sto smo zeleli da imamo ce biti sve dalje od nas.
Ako poredis EU i Srbiju moram da priznam da je EU bolje mesto za biznis i da se u njoj u proseku vode mnogo razumnije politike. Nama niko ne brani da budemo kao onaj bolji deo EU,ali dzaba, narod uporno nece. Isto tako porediti Broza i EU je malo vise preterano, uz sve moje ograde prema demokratskom gusenju slobode koje se tamo desilo u nekim drzavama. Nije to ni nalik, iako su neke pojavne manifestacije slicne. Konacno, i ako se mi promenimo na bolje u EU, niko nam ne brani da budemo kao UK, Estonija ili Poljska, a ne kao Francuska ili Grcka.

bella belinda said...

Da nije bilo zakletve drugu Titu , ne bi danas bilo ni Basare .
Naravno , velicanje zivih ljudi kao da su bogovi zajednicko nam je sa Sjevernokorejancima, iako smo srecom zaostali u stepenu totalitarizma u odnosu na njih / hvala Bogu na balkanskom javasluku / .
Amerikanci imaju svoju Pledge of Allegiance , ali u njoj se ne spominju nikakvi diktatori niti narodi i narodnosti / one Nation /.
Naravno sad su se i u SAD pojavili uvredljivci i osjetljivci / mahom doseljenici iz zemalja Treceg svijeta /, koji traze ukidanje citanja zakletve , pa cak i uklanjanje same zastave iz drzavnih skola. Intelektualnu podrsku ce dobiti od nekog americkog Basare ...and justice for all.

Nemanja said...

Od Dusana ratobornijeg Klearda skoro nisam video, koji ne samo da svoje misljenje na silu namece drugima, avaj komunisti bas i nisu za diskusije, nego bi da ih i strelja poput glavnog negativca iz filma Chekist

Prevazisao covek svoju literarnu personifikaciju :D

Unknown said...

Nemanja

Kakve veze ima drzavljanstvo sa nacionalnoscu? Niko se odrice drzavljanstva? Govorim o diskriminaciji, dvojnim standardima, nastavku asimilacije(pokusaju) u 21. vijeku doduse sada perfidnije, u svilenim rukavicama... To je problem. Nisam razumeo ono u vezi Kostunice?!

http://www.kurir-info.rs/skandal-dake-terali-da-slave-katolicki-praznik-clanak-506236

Nemanja said...

amel k, postoje Srbi razlicitih veroispovesti, svidelo se to tebi ili ne, a to sto mesas etnos i nacionalnu pripadnost to nije slucajno, to je delo elita ciji jedan od glavnih vodja serdar dr. Kostunica.

Koliko vidim ti i naglasavas veroispovest, cime nasedas na poistovecenje nacionalne pripadnosti i pripadnosti pravoslavnom hriscanstvu.

Ovde je ceo Basarin tekst koji ce ti, nadam se no ne ocekujem, doneti prosvetljenje

Iz tog teksta izdvojio bih jedan pasus:

"aktuelna politička scena i aktuelne institucije sistema podjednako su, danas 2006-e, kreacija i konstrukcija tajnih službi koliko su to bile i 1996, recimo."

Sa druge strane, evo sta Tijanicevi tabloidi rade:
i)
http://www.kurir-info.rs/srpkinje-navodili-na-prostituciju-clanak-147544

ii)
http://www.kurir-info.rs/22-srpske-drzavljanke-privedene-u-makedoniji-clanak-340875

Naizgled naivni clanci u sebi sadrze sustinu pogresne politike.

Znaci kada zelimo zrtve onda su "Srpkinje navodili na prostituciju", jer su ih tlacili samo zato sto su Srpkinje, razume se. Medjutim, kada to nisu vec su se dobrovoljno odavale najstarijem zanatu - prostituciji, a to nije u skladu sa "obdarenim" nebeskim narodom, onda su u pitanju "srpske drzavljanke" ali ne i Srpkinje.

To se zove kretenizacija naroda, i otud Tijanic promovise tabloide..

Unknown said...

U Srbiji postoji mnogo razlicitih nacionalnosti: Srbi, Bosnjaci, Madjari, Romi, Albanci,...i razlicitih vjeroispovesti: pravoslavci, muslimani, katolici,...Svi oni su drzavljani Srbije ili imaju srbijansko drzavljanstvo! U cemu je problem? U tome sto se npr: Bosnjacima- muslimanima bukvalno namece nesto sto nije dio njihove vjere, tradicije i kulture. Sveti Sava je obavezna skolska slava za svu djecu u Sandzaku. Poslao sam ti link; desio se slican slucaj u Subotici, gdje su djeca srpske nacionalnosti(pravoslavci) ucestvovala u programu povodom katolicke slave Sveti Martin, sto je takodje neprihvatljivo!

Kada Bosnjaci reaguju i pozovu na bojkot spomenute slave Sveti Sava to se tretira kao nepostovanje drzave, secesionisticke namjere itd. Medjutim kada pojedini akademici ili profesori(Srbi) reaguju na Svetog Martina to je uredu, i to je borba protiv asimilacije! Nemam nista protiv Svetog Save, niti Svetog Martina, ali neka ih slavi onaj ko treba da ih slavi, a mi cemo se nekako snaci sa nasim blagdanima! Pozdrav!

Nemanja said...

U Svajcarskoj zive Nemci, Francuzi i Italijani, ali oni su najpre Svajcarci a potom sve to ostalo.

Znaci kada kazes nema Srba, kao kada bi u Svajcarskoj rekao nema Svajcaraca, sto je neistinit iskaz. To je pogresna logika koju su ti usadile elite.

Sa druge strane, potpuno se slazem sto se tice nametanja. Po meni je Svajcarski model najbolji, svakom regionu dati sopstvenog ministra obrazovanja (ustav, jednodomnu skupsinu itd) pa neka hodze drze nastavu sto se mene tice, vas problem, jer lokalci najbolje znaju sta je za njih optimalno..

Ako u Svajcarskoj 7 vekova opstaju i protestanti i katolici, ocigledno takav politicki sistem, koji postuje princip concurrent majority, funkcionise u praksi..

Unknown said...

Moze li jedan Madjar, Albanac ili Bosnjak biti istovremeno i Srbin? Pa ne moze naravno! Ili je jedno ili drugo ne moze oboje! Ali su svi drzavljani zemlje Srbije! Srbin je iskljucivo nacionalna odrednica, nije geografska kao npr. Bosanac! Postaje smijesno, raspravljamo o toliko jasnim i banalnim stvarima, da nema mjesta razilazenju!

Aleksandar Stevanović said...

Tu postoji problem koji semanticki nije resiv bez jos grdjeg nasilja nad jezikom. Naime, vecina drzava u Evropi koje su pravljene u 19. veku i pocetkom 20. veka nastale su kao nacionalne drzave, a dobrim delom njihovo stvaranje su pratile asimilacije, proterivanja ili fizicka unistenja manjina koje se nisu uklapale. Kako bilo, njihov nastanak je bio ekskluzivna volja vecine, bilo da je to Francuska, Nemacka, Srbija, Hrvatska (doduse ne kao suverena drzava), Danska... Stanovnici tih drzava se kolokvijalno zovu po vecinskom narodu, pa kada kazemo igrali smo protiv Nemaca necu se bas mnogo udubljivati u to da je u njihovoj fudbalskoj reprezentaciji najmanje etnickih Nemaca, a slicno je i kod Francuza. Isto ce se tako reci da smo igrali protiv Hrvata, iako u Srbiji dobro znaju nacionalnost Balabana, Prse i slicno, odnosno Hrvati dobro znaju da kada igraju protiv Srba igraju i protiv Rukavine. Da ne pricam kada igra Makedonija, zovemo ih Makedonci iako im onaj nezgodni napadac nema bas slovenske korene :-) Bilo je pokusaja da se koristi termin Srbijanac, ali on nekako nije preziveo test vremena, posebno jer se on odnosi samo na stanovnike Srbije juzno od Dunava i Save. Nema tu resenja kada je jezik takav kakav jeste. Nije to ni poziv na asimilaciju jer to jednostavno nije moguce u danasnje vreme. Jezik je kompleksan sistem, plod je mnogo stvari, a novogovor bilo koje vrste je jos teze nasilje. Ne treba takve stvari uzimati za zlo, (skoro) svi znaju da Madjari i Bosnjaci nisu etnicki Srbi. Slicno je i sa himnom, nacionalnim herojima, grbom. To su stvari koje su deo tradicije, tu treba da ostanu jer je drustvo bez korena nesto sto ljudi po prirodi ne vole, a postovanje manjina se pokazuje na druge nacine koji su zivotno bitniji. Druga je stvar u novostvorenim drzavama, Kosovo moze imati i politicki korektno ime, zastavu, grb, himnu, Bosna i Hercegovina isto tako (da su bili pametni ne bi upropastili grb Kotromanica, i jedni i drugi).

Unknown said...

Problem je sto su ovdje odnosi osjetljivi zbog svega sto se desavalo! A desavalo se iz razloga da se onaj drugi i drugaciji ponisti ili najblaze receno promijeni i odrekne od onoga sto jeste! Za vecinu stvari koje si naveo imas pravo ali, primjer iz fudbala je na mjestu! Ali evo da nastavimo fudbalski: Kada Karim Benzema pjeva ili ne pjeva marseljezu to uopste nije bitno, iz razloga sto je njegov odnos prema reprezentaciji strogo profesionalan, bez nekih emocija i kako god da postupi to ne izaziva paznju! Dok je prica sa Ademom Ljajicem i reprezentacijom Srbije drugacija! Emotivna je, opterecena bliskom prosloscu, sto je i kulminiralo njegovim ne pristajanjem da se pretvara da je sve uredu, kad nista ne valja! Jednostavno covjek nije mogao protiv sebe, iako je gledajuci sa racionalne strane(kako ga savjetovase rodjak-politicar)mogao drugacije da postupi. Ali ne, reagovao je ljudski, sta ce mu fudbal, karijera, popularnost, ako izgubi sebe!

Aleksandar Stevanović said...

Imao sam post o Ljajicu, on ima puno pravo da ne peva himnu jer nema zakonske obaveze da to iko radi, ali dok ovaj selektor na tome insistira jedino resenje je da ne igra. Rukavini i Sulejmaniju, na primer, ne smeta. Da li je to pametno s Mihajloviceve strane verovatno ne zna ni on sam jer u njegove nacine selektovanja tima niko ne moze da pronikne, a za Ljajica ce se verovatno ispostaviti da je bolje sto je iskulirao propale kvalifikacije i ostao dosledan sebi. Svaki naredni sektor ce verovatno odustati od pevackog hora, jer se himna moze voleti i moze ispostovati. Kako bilo, vreme ce sve lagano relaksirati jer niko nece terati balkanske narode da se na silu vole i prave da nisu jedni drugim cinili raznolika zla (i dobra).