Pages

31 May 2012

Thiel's Law

Peter Thiel je više puta pominjan na TR. Jedan od Paypal osnivača, prvih Fejsbuk investitora i libertarijanac. Trenutno drži predavanja na Standfordu o preduzetništvu. Jedan preduzmljivi student objavljuje veoma interesantne belešeke sa predavanja.  "Thiel's Law" je posebno interesanto poglavlje.

Na primer, koja je bila prva ideja za Paypal? Zašto je najbolje da se start-up osnuje kao C-korporacija? Kako se manifestuje "nerd i alpha male" kombinacija? 

6 comments:

Bojan said...

Hvala na sjajnom linku, dobar neki student.

Marko Paunović said...

Kakav, bre, "Thiel's Law"?

Pa jos je Valtazar Bogisic rekao "Sto se grbo rodi, vreme ne ispravi!" :)

Slaviša Tasić said...

Još je Bogišićev zakon i opštiji, Thiel samo o startupima, Bogišićev obuhvata ceo fizički i idejni svet.

Marko Paunović said...

Ali, bez zezanja, Thielova predavanja su stvarno odlicna i vrlo zanimljiva.

Speaker said...

Tekst je jako pametan, praktičan i koristan, ko god je ikada bio uključen u osnivanje tehnološke ili slične firme ili, ne daj bože, prodaju nekom većem igraču, zna tačno o čemu Thiel govori. Ono što je, međutim, sumnjivo je njegov libertarijanski status: kakav je to libertarijanac koji se vuče sa Bilderbergom, odnosno, ako pomalo pojednostavimo stvari, grupom ljudi koja kvintesencijalno personifikuje neuspeh Zapada da se adekvatno prilagodi svetu koji je sam kreirao pobedom u hladnom ratu, i da se na vreme otarasi neodržive i neprfavdne "socijane države", podivljale birokratije i korozivne kartelske sprege socijalističkih političkih demagoga i jednog dela krupnog biznisa. Drugim rečima, gospodin Thiel je možda briljantan investitor, ali je takođe, očevidno, i izmećar "status quo" klike etatista, kejnzijanaca i socijalnih inženjera, koja mora da izgubi uticaj (a što se mene tiče, ako to bude iole realno, i da debelo plati za sve što je poslednjih nekoliko decenija upropastila) ako zapadna civilizacija želi da preživi.

Lazar Antonić said...

Samo o startupima... Naivni ovi likovi sa Standforda... umesto da na primer dovedu profesora Katica, konsultanta za strana ulaganja pa da pokriju, makro ekonomiju, spregu cije i vatikana a osnivanju novih preduzeca da i ne govorimo...